Sağlıklı bir inek, temel olarak şu 3 faktöre bağlı olarak günlük süt verimi üretir: laktasyon aşaması, rasyon bileşimi ve sağım aralığı. Amaç günlük süt verimini artırmak ise bu 3 faktör mükemmel imkanlar sunuyor.

İneklerde süt verimi nasıl artar?

Emzirme aşaması

Her düve ve ineğin kendi laktasyon eğrisi vardır: buzağılamadan sonraki başlangıç ​​aşaması, pik üretimin yüksekliği ve kuru döneme düşüş inekler için iyi bir kalıcılığa sahiptir ve düveler, yaşlı ineklere göre önemli ölçüde daha iyi kalıcılığa sahiptir. Emzirme döneminde 150 günden önce olan hayvanlar, ekstra beslenme (enerji ve mineraller) ve daha sık sağım ile günde birçok litre daha fazla üretebilir. Süt yağı içeriği azalır, ancak süt proteini ve laktoz içeriği artar. Daha fazla laktasyondaki (150 günden önce) hayvanlar günde sık sağımlara daha az duyarlıdır, ancak rasyonun rumen seviyesine ayarlanmasıyla süt verimi kesinlikle uyarılabilir: laktoz içeriğinin yükselmesine neden olan rumen enerjisini artırmak ve proteini dengesiz tutmak iyi bir seviyede.

Rasyon bileşimi

Günlük rasyondaki değişiklik, süt verimini önemli ölçüde değiştirebilir. Özellikle lezzetli ve kolay sindirilebilir kaba yem, günlük yem alımını artırır ve sonuç olarak süt laktozunun artması ve dolayısıyla mükemmel bileşenlere sahip daha fazla kg süt ile inekler giderek daha sağlıklı hale gelir. Üretimde ekstra bir artış elde etmek için, konsantrelerin ekstra beslenmesi daha da yüksek süt verimi sağlar. Bunun için küspe, mısır unu ve kolza küspeli soya kullanılabilir. Açıkça yüksek süt verimi için rasyonda yağ kullanımı başka bir seçenektir.

Sağım aralığı

Günde daha sık sağım, özellikle laktasyonun ilk bölümünde süt verimini uyarır. Ayrıca düvelerde süt verimi daha uzun süre yüksek seviyede kalır çünkü düvelerin kalıcılığı yaşlı ineklere göre daha iyidir. Net bir etki elde etmek için günde 3 kez sağım arzu edilir. Otomatik sağım ile bunu başarmak oldukça kolaydır ve geleneksel sağım ile 10 saatlik sağım aralığı harika bir seçenektir. Günde daha sık sağım yapıldığında ineklere ekstra bakım kesinlikle gereklidir: İnekler sağımdan önce uzun süre beklemek zorunda kalmamalıdır (ineklerin geviş getirmesi ve dinlenmesi pahasına) ve sınırsız yem ve su mevcudiyeti olmalıdır.

Laktasyonun 2. dönemindeki ineklerde silajlık mısır, özellikle protein eksikliğinden dolayı işkembe sindiriminin yavaşlamasına neden olur. Sonuç olarak, laktoz oluşumu azalır ve günlük süt verimi keskin bir şekilde düşer (inekler kendilerini kurutur).

Laktoz

Laktasyonun ilk yarısında sağlıklı genç düveler sütte en yüksek laktoz yüzdesine sahiptir: bu %4,90’ın üzerine çıkabilir. Yüksek laktoz yüzdesine hemen hemen her zaman çok miktarda süt eşlik eder. Bunu yapabilmek için düvelerin ve ineklerin çok sağlıklı olması ve ineğin “enerji dengesinin kesinlikle negatif olmaması gerekir. Ek olarak, süt ineklerinin rasyonları dengelidir: bu, hayvanların kan dolaşımına çok fazla glikoz girmesine izin verir, bunun sonucunda inek, normal süt yağı yüzdesi, iyi bir süt proteini yüzdesi ile çok fazla süt üretecektir. Ve yüksek laktoz yüzdesi.

İnekler yaşlandıkça ve özellikle laktasyonun ikinci döneminde sütteki laktoz yüzdesi azalır. Bu kısmen doğal bir gerçektir, ancak sütteki çok düşük laktoz yüzdesi esas olarak dengesiz bir rasyonun sonucudur. Çoğu zaman hayvanlar çok fazla yavaş enerji yemek zorunda kalırlar, bu da işkembe sindiriminin yavaş olduğu veya işkembede çok az çözünür protein olduğu anlamına gelir. Her iki durumda da rumen bakterileri ve rumen mikropları optimum düzeyde çalışamayacak ve laktoz üretimi çok düşük kalacaktır. Sonuç, günde inek başına daha az kg süttür. Ek olarak, ineğin sağlık sorunları (doğumdan sonra ayakta durmak, topal yürümek, çok ağır buzağılamak veya sıcak stresi) ineğin yem alımını azaltabilir ve laktoz üretimi de çok düşük kalır ve dolayısıyla inek başına daha az kg süt olur.

İneklerde süt verimi neden düşer?

Her şeyden önce sağlıklı, verimli bir hayvancılıkla ilgilidir. Sonuçta sağlıklı inekler iyi bileşenlerle daha fazla süt verir, sunulan yemden verimlidir ve zamanında tekrar hamile kalır, böylece ortalama üretim yüksek olur. Canlı hayvan sağlıklıysa, ancak üretim hala hayal kırıklığı yaratıyorsa, üzerinde durulması gereken birkaç nokta vardır.

Örneğin emzirme günleri: Optimum 170 gün civarındadır. Buzağılama zirvesi olduğu, doğurganlığın dikkat gerektirdiği veya sürüde çok fazla yaşlı sağılan ineğin kaldığı anlamına gelir. Genellikle seviyeler yüksektir. Daha sık sağım, süt üretimi üzerinde de olumlu bir etkiye sahiptir. Günde 2 ila 3 kez sağım, %10 ila 15 süt artışı ile sonuçlanır. Otomatik sağım ile kıyaslanabilir bir kâr elde edilebilir. İneklerin aktivitesini uyararak ve robotu daha sık ziyaret ederek üretim artar.