Bu makale ineklerde kızgınlık tespitinin önemini özetleyecektir. Kızgınlık belirtilerinin yanı sıra kızgınlığı tespit etme yöntemleri de ele alınacaktır. Görsel kızgınlık tespiti ve sürüdeki kızgınlığın tespit edilebilmesi için farklı bir yol olarak Pedometriye odaklanacaktır.

Süt ürünlerindeki kızgınlığın tespit edilmesi ve kızgınlıkları izlemek ve de kaydetmek için bilinçli bir harekettir ve suni tohumlama (AI) üreme yöntemi ise, ineğin üremesi bu zamanda gerçekleşir. Kızgınlık, dişinin cinselliğe açık olduğu dönem olarak tanımlanır. Kızgınlık döngüsünün dört aşamasından sadece birisidir. Foliküler fazı proöstrus ve östrus, Luteal fazda metestrus ve diestrus oluşturur.

Foliküler faz, ineğin döngüsündeki iki fazdan daha kısa olanıdır ve proöstrus ile başlar ve Luteolizden kaynaklanan progesteron düşüşü ile başlar. Proöstrus yaklaşık 2-5 gün sürer ve progesteron baskınlığından östrojen baskınlığına geçiştir. FSH ve LH, üreme sistemi östrus ve çiftleşmenin başlangıcına hazırlanırken, proöstrus sırasında bu geçişten sorumlu hormonlardır. Kızgınlığın önemi, bunun dişinin doğurgan olduğu ve çiftleşirken gebe kalabileceği kızgınlık döngüsündeki zaman periyodu olmasıdır. Sığırlarda kızgınlık döngüsü 17-24 gün arasında değişir ve kızgınlık döngünün sıfır günü olarak kabul edilir. Bunun nedeni, döngünün dışa dönük işaretlerinin belirgin olduğu gündür. Düveler yaklaşık 12-14 saat kızgınlık halindedir ve olgun inekler yaklaşık olarak 7 saattir,

Kızgınlık döngüsünü basitleştirmek için, inek sıfırıncı günde kızgınlık içindedir, 4. günde rahmi hamilelik için fallop tüpünden aşağı doğru hareket eden bir embriyo almaya hazırlanır. Konsepsiyon gerçekleşmezse, uterus ve yumurtalıklar, döngünün 17. günü ile karakterize edilen, progesteronun azaldığı ve östrojen seviyelerinin tekrar yükseldiği başka bir kızgınlık için hazırlanır.

Bir ineğin kızgınlığının belirlenmesi ve başarılı bir şekilde emprenye edilmesi, süt çiftliğinde en önemli faktördür. Üreme ve gebelik verimini ölçerken buzağılama aralığı, sürü performansını değerlendirmek için en iyi ölçümdür. CI, aylarla ölçülen buzağılamalar arasındaki süredir. Hedef GA 12 aydır ancak gerçek ortalama 13,5 aydır CI’nin arttırılması, genel süt üretiminde bir azalma ve o ineğin ömrü boyunca bir buzağının azalması anlamına gelir. 12 aylık bir CI, ineğin laktasyonunun 100.gününe kadar hamileliğini onaylandığı anlamına gelir. Bu noktanın ötesinde günlük inek başına kar kaybı 30 ile 40 TL arasında değişebilir. Düzenli bir CI, yüksek süt verimi ve maksimum yaşam boyu üretim için önemli bir uyarıcıdır, çünkü günler açıkken günlük süt üretimi azalır. Bu nokta, kızgınlığı uygun şekilde tespit etmenin ve ineği uygun zamanda yetiştirmenin önemini vurgulamaktadır, araştırmalar, kaçırılan kızgınlıkların ek bir 40 günlük açıktan sorumlu olduğunu göstermektedir. Kuzey Amerika’da kötü üremeyle ilgili kayıplar yıllık 900 milyon dolara eşittir.

Kızgınlık, maksimum doğurganlığa ulaşmak için 12 saatlik bir pencere ile yaklaşık 24 saat sürer. Ortalama olarak kızgınlık dönemindeki inek binek başına yaklaşık 3 saniye süreyle 9 kez monte edilir, bu görsel algılamanın kızgınlık periyodu başına 27 saniye olduğu anlamına gelir! Bu, östrusta büyük bir hayvan yüzdesini başarılı bir şekilde yakalamak için gerekli olan uygun kızgınlık tespitinin önemini vurgular.

Üreme işlemini düzgün bir şekilde yönetmenin tek yolu, bireysel sürünün sonuçlarını ölçmektir. Kızgınlık tespitinin etkinliğini ölçmenin yolları şunları içerir: İlk üremede sütteki günler, erken kızgınlık tespitinin bir ölçüsüdür.

Tespit edilen kızgınlık yüzdesi, geçmiş günlerin açık verilerine dayanan bir hesaplamadır ve önceki sürü istatistiklerinden karşılaştırmalı bilgiler verir. Genellikle iyi kızgınlık tespiti ile bu sayı %70’den fazla olmalıdır.

Gebelik oranı yaygın bir ölçüdür ve tohumlanan ve gebe olduğu teyit edilen ineklerin oranıdır.

Gebelik oranı, verimliliğin daha doğru bir ölçüsüdür, çünkü gebe kalma oranı ve kızgınlık tespitinin ürünüdür, yani yetiştirilmeye uygun tüm gebe ineklerin oranıdır. Sonuç olarak, kızgınlık tespit oranları düşük olduğunda, gebelik oranı da düşük olacaktır, bu nedenle bu hesaplama, üreme yönetiminin daha iyi bir genel resmini verir.

Kızgınlığı simgeleyen en güvenilir davranış, ineğin diğer hayvanlar tarafından binilmek üzere ayağa kalkmasıdır. İnek ilk binişten sonra 5 ila 16 saat arasında yetiştirildiğinde gebe kalma oranları en yüksektir. Kızgınlığı karakterize eden diğer belirtiler arasında artan aktivite ve huzursuzluk, böğürme, vulvanın hafif şişmesi, berrak mukus akıntısı ve süt üretiminde azalma sayılabilir.