Çiftlik işletmelerine, yetiştirilen hayvanlarla ilgili veri ve bilgi almak için ajanda yada defter kayıtları biraz eskide kalmaya başladı. Bir işletme olarak hayvancılık yapmayı amaçlıyorsanız, geleneksel çiftlik işletme yöntemini bırakıp uygun yazılımlara yatırım yapmaktan başka bir seçeneğiniz yoktur.

Sürü Yönetiminde Rasyon programlarının Faydaları

Hayvanların Sağlığı

Rasyonunuz dengeliyse hayvanlarınızın esenliği söz konusu olduğunda telaşlanmaya gerek yoktur. Bu nedenle meme sağlığından tutunda yavrulama aralığı, vücut kondüsyonu, verim ömrü tamamında en iyi performans sağlanır.

Daha Yüksek Süt Verimi ve Düşük Üretim Maliyetleri Daha İyi Bir Yem Dengesi Sağlar 

İnek modeli, hedeflenen üretim hedeflerine, toplam temel rasyona, hayvanın özelliklerine ve hayvanın tavsiye edilen konsantre yem miktarına verdiği tepkiye (hayvan gücü) dayalı olarak optimal konsantre dozajını tahmin eder.

Kendi Beslenme Yaklaşımınızdan Sorumlu 

Siz ve danışmanınız, kullanmanız gereken mutlak en düşük veya maksimum konsantre miktarına karar vermek için birlikte çalışırsınız. Örneğin, bunu belirlemek için emzirme günleri kullanılır. Kullanıcı bu şekilde belirli bir emzirme aşamasında ‘Verimli Besleme’nin esnekliğini belirleyebilir.

Emek Tasarrufu

Artık kullandığınız konsantre miktarını kendi başınıza ayarlamak zorunda değilsiniz. Rasyona, günlük üretime ve öngörülen üretime bağlı olarak, hayvanlar sadece ihtiyaç duydukları konsantre miktarını alırlar. Konsantre yem tüketmeyi bırakmayacağı için bir hayvanın süt üretiminin geçici olarak azalacağından endişelenmenize gerek yok.

Hayvanların ne kadar zor olduğu konusunda ne çiftçi ne de danışman söz sahibidir. Yemlerinden en iyi şekilde yararlanmak için hayvanlara çeşitli görevler verilir.

Rasyon Programını Tercih Etmenin Avantajları

  • Yerel yem kaynaklarının mümkün olan en düşük maliyetle en verimli şekilde kullanılması.
  • Günlük net kazançta artış
  • Gebe kalmanın başarı oranını artırır
  • Buzağılama arasındaki süreyi azaltır ve daha üretken hayvanların ömrünü uzatır
  • Hayvanların genel refahı için faydalıdır
  • Gelişmekte olan buzağılarda büyüme oranını artırarak olgunlaşmayı hızlandırır.

Dengeli Rasyonlu Süt Sığırlarının Yönetimi

Süt ürünleri üreticileri genellikle karışık rasyonlu (TMR’ler) sınırlama sistemlerini ve kaba yemlerin ve konsantre yemin ayrı olarak sağlandığı sınırlama sistemlerini ve ineklerini beslemek için mera bazlı sistemleri kullanır.

Tamamen Karışık Rasyonlar 

TMR’ler, iyi karıştırılmış tek bir porsiyonda gerekli tüm besin maddelerini içerir. TMR’ler, bu lifle diğer besleme yöntemlerine göre besinsel bir fayda sağlar ve lifsiz diyet bileşenleri, beslenme süresi boyunca eşit miktarlarda sağlanır. Böylece rumen pH’ı stabilize edilir ve yüksek kalorili alım oranlarında bile sağlıklı rumen koşulları korunur.

TMR diyetlerinin uygulanmasında, nemli öğünlerin kuru madde konsantrasyonları sıklıkla izlenmelidir. Bunun nedeni, yemlerdeki kuru madde besin konsantrasyonlarının diyetleri oluşturmak için kullanılması, ıslak ağırlıktaki besin konsantrasyonlarının ise bileşenleri harmanlamasıdır.

Nihai diyetin beslenme profilinin planlandığı gibi olmasını sağlamak için doğru kuru madde konsantrasyonu ölçümleri kullanılmalıdır. Nem veya lif gibi önemli besin bileşenleri için TMR karışımının rutin olarak incelenmesi, bileşen besin profillerinin ve oranlarının planlanan diyet formülasyonu ile uyumlu olmasını ve zaman içinde sabit kalmasını sağlamada önemlidir.

TMR Yönetimi 

TMR karışımlarını kullanmanın en kritik yönlerinden biri, yem tedarikini ve kullanılabilirliğini yönetmektir. Sığırlara her zaman sabit bir gıda kaynağı sağlanmalıdır. Her bir hayvan için 45 ila 60 cm arasında değişen önerilen doğrusal alan ile yeterli yatak alanı sağlamak önemlidir.

Her gün yataklıkları temizleyin ve bir grubun günlük kalori tüketimini doğru bir şekilde değerlendirmek için tartın. Otlar, yeterli yem mevcudiyetini sağlamak için sağlanan toplam miktarın %2 ila %4’ünü oluşturmalıdır. Normalde büyük partiküllerin geride kalmasıyla sonuçlanan yem sınıflandırmasının gerçekleşmediğinden emin olmak için ortların partikül uzunluğu izlenmelidir.

İki veya daha fazla hemşirelik ve kuru grup, TMR diyetlerinin verimli kullanımı için idealdir; en azından, üreyen bir inek grubunun yanı sıra emziren bir inek grubu da olmalıdır. İnekler iki ayrı kuru inek grubuna ayrılmalıdır. Örneğin, bir inek kuru fazın ilk 4-6 haftasında ve diğer 2-4 haftasında buzağılamadan önce ise, bunlar farklı gruplara yerleştirilmelidir.

Emziren inek grupları için diyetlerde bir öncü faktör olmalıdır, bu da diyetin kategori ortalamasından daha fazla süt üretecek şekilde dengelenmesi gerektiği anlamına gelir. Bu, sürüdeki yüksek verimli ineklerin beslenme ihtiyaçlarının karşılanmasını garanti eder.

Besleme gruplarının sayıları ve laktasyon evreleri optimal kurşun faktörü değerlerini etkiler. Optimum öncü faktör değerleri. İki grup emziren inek kullanmak, genellikle ortalama çıktının %20’si için beslenmeyi önerir.