Jersey inek ırkı mükemmel otlayıcılardır ve yoğun otlatma programlarında iyi performans gösterirler. Meraları en iyi performansta yayılan ırktır. Diğer birçok  ırklara göre ısıya daha dayanıklıdırlar. Ortalama canlı ağırlığı 400 kilo olan Jersey, vücut ağırlığının kilogramı başına diğer tüm ırklardan daha fazla süt üretir. Çoğu Jersey, her laktasyonda vücut ağırlığının 13 katından çok daha fazla süt üretir. Ülkemiz şartlarında 450-500 kg canlı ağırlığa sahip olan ırktan 305 günlük laktasyon döneminde 6000-8000 kg süt elde edilmektedir.

Son yıllarda bu ırkın geleceği hakkında daha az endişe duyulmaya başlanmıştır; kuşkusuz tip sınıflandırma programı aşırılıkları azaltma eğiliminde olmuştur. Süt üretimine daha fazla önem verilmesi ve tereyağı üretimine daha az ağırlık verilmesi, hiç şüphesiz Jersey ineklerinin daha fazla boyut ve ölçekte genel kabul görmesiyle sonuçlanmıştır.  Onların yavruları sadece tip olarak kabul edilebilir olmakla kalmamış, aynı zamanda üretimin geliştirilmesinde de avantajlı bir şekilde kullanılmıştır.

İnekler başları ve omuzları çok belirgin bir incelik gösterir, uzun, düz üst çizgiler taşırlar ve genellikle sağrıda uzun ve düz hareket ederler. Boyutları için genellikle gövdenin derinliklerinde ve içinde dolu ve derindirler. Görsel olarak Jersey ineğinden daha çekici bir süt hayvanı yoktur ve genellikle diğer süt ineklerinden daha sinirli bir yapıya sahip olmasına rağmen, genellikle uysaldır ve yönetimi oldukça kolaydır. Jersey inekleri genellikle 360 ila 550 kilo arasında bir ağırlık aralığına sahiptir, ancak genellikle orta boy inekler tercih edilir.

Jersey boğaları, diğer sütçü ırklarla karşılaştırıldığında küçük olsa da, son derece erkeksidir. Tepeleri ve omuzları konusunda oldukça kaslıdırlar ve dişilerden çok daha az zariftirler. İneklerde bulunan düz çizgilerin ve günlük konformasyonun aynı genel nitelikleri boğalarda da istenir. Ağırlıkları genellikle 550 ila 810 kilo arasında değişir, ancak dişilerde olduğu gibi genellikle orta ağırlıklar tercih edilir. Jersey boğaları, yaygın sığır ırkları arasında en uysal mizaca sahip oldukları bilinmektedir. Herhangi bir sütçü boğaya ve özellikle on sekiz aylıktan sonra Jerseyler daha gergin olmaktadır.

Yetiştiricilerin çoğu holstein ırklarını tercih etsede, günümüzde bu ırklara olan ilgi daha azdır. Jersey ineklerindeki renk, çok açık gri veya fare renginden çok koyu bir açık kahverengiye veya neredeyse siyah olan bir gölgeye kadar değişebilir. Hem boğalar hem de dişiler genellikle kalçalarda, baş ve omuzlarda vücuda göre daha koyu renktedir. Çoğu yetiştirici, orta renk tonlarını aşırı uçlara hafifçe tercih eder, ancak neredeyse hepsi, türün ve üretim yeteneğinin, rengin gölgesinden veya rengin düz veya kırık olup olmadığından çok daha önemli olduğunun farkındadır.

Özet olarak birim hayvandan daha fazla süt alıp maliyetleri düşürmenin amaç haline geldiği süt sığırı işletmelerinde, bu tür ırklar göz ardı edilmiştir. Ancak süt yağı kalitesi, adaptasyon yeteneği, daha az maliyetle beslenebilme özelliğine sahip olan bu ırk zamanla kıymet arz edecektir.

Jersey İnek Irkı Hakkında Genel Bilgi

Jersey cinsi, Fransa kıyılarındaki İngiliz Kanalında küçük bir İngiliz adası olan Jersey Adası’nda doğmuştur. Jersey, bilinen yaklaşık altı yüzyıldır safkan olarak rapor edilen en eski süt ırklarından biridir.

Jersey inek ırkı , İngiltere’de 1771 tarihinde biliniyordu  süt ve tereyağı üretimi nedeniyle çok önemsenen ve besi alanı genişleyen bir ırk oldu. Bu tarihte, Jersey adasının sığırlarına yaygın olarak Alderney sığırı denirdi, ancak bu adanın sığırları daha sonra sadece Jersey olarak anıldı. Jersey sığırları 1850’lerde Amerika Birleşik Devletleri’ne getirildi. Türkiye’ye ise ilk gelişi 1958 yılında Karadeniz bölgesine oldu.  Genellikle de o bölgede yaygınlığını devam ettirmekte ve bölgenin tereyağı bilinirliği bu ırka bağlıdır.

Çok çeşitli iklim ve coğrafi koşullara uyum sağlayan Jersey ineklerinin, Danimarka, Avustralya Yeni Zelanda, Kanada, Güney Amerika ve Güney Afrika’dan Japonya’ya kadar seçkin sürüleri oldukça yaygın bulunur.

 

 

BEREKETLİ GÜNLER DİLERİZ.

 

Özkan DİNÇ.