Holstein süt verimi yüksek bir inektir, Holsteinler, ayırt edici renk işaretleri ve olağanüstü süt üretimi ile en hızlı şekilde tanınır. Holsteinlar, siyah beyaz veya kırmızı ve beyaz renk desenlerine sahip büyük sığırlardır.

Sağlıklı bir Holstein buzağı doğumda 90 kilo veya daha fazla ağırlığındadır. Olgun bir Holstein ineği yaklaşık 700kg ağırlığında ve omuzda 150cm boyunda duruyor.

Holstein düveleri, yaklaşık 360kg ağırlığında olduklarında 15 aylıkken yetiştirilebilir. Holstein dişilerinin ilk kez 24-27 aylıkken buzağılaması arzu edilir. Holstein gebelik yaklaşık dokuz aydır.

Bazı inekler önemli ölçüde daha uzun yaşayabilirken, bir Holstein’ın normal üretken ömrü altı yıldır.1987’de resmi ABD üretim-test programlarına kayıtlı tüm Holsteinlar için ortalama üretim, holstein süt verimi yılda 8.000 litre ve üzeridir yani 305 gün sağıldığı varsayılırsa yıl ortalaması 27 litre/gündür. Bu rakam en az olan rakamdır, 285 kg tereyağı ve 250kg proteindir.

Süt sığırlarında boynuzsuz faktöre artan bir ilgi vardır. Tüm ırkların boynuzsuz (doğal olarak boynuzsuz) sığırları vardır. Bir dizi Kırımızı ve Beyaz yetiştiricisi, boynuzsuz sığır geliştirmeye özel ilgi göstermiştir. Hem kırmızı hem de kırmızı faktörlü çok sayıda oyulmuş genç boğa şu anda örnekleme aşamasındadır.

Holstein (Holştayn) Tarih

Holstein ırkı Avrupa kökenlidir. Bu cinsin en önemli tarihsel gelişimi, yaklaşık 2000 yıl önce şu anda Hollanda olan yerde ve daha spesifik olarak Zuider Zee’nin her iki tarafında bulunan Kuzey Hollanda ve Friesland’ın iki kuzey bölgesinde meydana geldi. Orijinal stok, yaklaşık 2.000 yıl önce Ren Deltası bölgesine yerleşen göçmen Avrupalı Batavianların ve Friesianların siyah hayvanları ve beyaz hayvanlarıydı. Uzun yıllar boyunca, Holstein’lar bölgenin en bol kaynağı olan çimden en iyi şekilde yararlanacak hayvanları elde etmek için yetiştirildi ve kesinlikle itlaf edildi. Bu hayvanların birbirine karışması, verimli, yüksek verimli bir siyah beyaz süt ineğine dönüştü.

İstatistik

Holsteinlar dünyadaki en yüksek süt üretimlerine sahiptir. Biyolojik tavanı olmayan benzersiz bir genetik olarak sabitlenmiş başarı yeteneğine sahiptirler. Yılda yüzde 1 ila 2’lik genetik iyileştirmeler tamamen gerçekçidir.

Tüm yönetim ve kullanım sistemlerine uyum sağlarlar. Ahırda tutulabilirler, ancak otlatma için yeterli derecede uygundurlar. Çayırlarda veya iki yılda bir otlayan karma tarım sistemlerinde veya yıl boyunca ahırlarda tutulabilirler. Yüksekte veya alçakta tutulup tutulmadıkları da önemli değildir. Holstein sadece düşük maliyetli çiftçilik sistemleri için uygun olmakla kalmaz, aynı zamanda ineklerin ahır lanmasını gerektiren yoğun çiftçilikte süt endüstrisi inekleri olarak da son derece uygundur.

Bununla birlikte, Holsteinlar, doğal ırklarla ile karşılaştırma yapıldığında, zorlu agro-ekolojik alanlarda ısıya ve hastalıklara karşı dirençleri düşüktür. Bu koşullara tepkileri, azaltılmış bir üretim kapasitesidir. Deneyimler, farklı adaptasyon yetenekleri sergilediklerini ve bu nedenle üreme sırasında teknik bir bakış açısıyla dikkat edilmesi gerektiğini öğretmiştir. Doğal ırklarla melezleme durumunda buzağılar, diğer kültürel ırklarla melezleme durumuna göre daha yüksek ısı toleransı gösterir ve daha yüksek üretim rakamlarına ulaşılır.

Holsteinlarler, hızlı büyür, erken olgunlaşır ve kolay bakım ile ayırt edilen güçlü buzağılar üretir. İyi yönetilirlerse doğurganlıkta sorun yaşamazlar.

İyi huyludurlar, kullanımı basittir ve sıkıntısız bir şekilde sabitlenebilirler. Ayrıca strese karşı dirençlidirler, sürü psikolojisi sergilerler ve yalnız hayvanlar değildirler.

Holsteinlar sadece bir süt ırkından daha fazlasıdır. Hayvan ayrıca dünya çapında et arzına katkıda bulunur, besi sektöründe yüksek büyüme yüzdesine sahiptir ve ince lifli et üretir. Sadece süt üretimine yönelik endüstrilerde, daha kaliteli bir dana eti için sığır ırkları ile melezlenirler.

Günde iki kez sağılan en iyi Holsteinların 365 günde 30.000 litre süt ürettiği bilinmektedir. mükemmel olmayan üretim, yem maliyetlerinden daha fazla gelir, benzersiz genetik değer ve çok çeşitli çevresel koşullara uyum sağlama Genetik üstünlüğün bu tür ikna edici kanıtları, Holstein genetiği için aktif bir ihracat pazarı yarattı. Halihazırda, canlı Holstein dişi ve erkekleri ile dondurulmuş embriyolar ve meni 50’den fazla ülkeye ihraç edilmekte ve yabancı gıda tedariklerini ve süt ürünleri üreticisi gelirlerini iyileştirmek için yaygın olarak kullanılmaktadır.

Özet olarak süt veriminde çok iyi olan bu ırk hassas ve bakımı maliyetli bir ırktır.

 

BEREKETLİ GÜNLER DİLERİZ.

Özkan DİNÇ.