Sürü yönetiminde rasyonun önemi

Son zamanlarda teknolojinin gelişmesi ile hayvan yetiştiricilerinin aklından sürü yönetimi nedir sorusu geçmekte. Günümüzde artan tüketim talebini karşılamak için yoğun besleme yani entansif besleme modeli önem kazanmış ve bu nedenle büyük sürü işletmelerinin sayısı artmaktadır. Bu işletmelerde hayvanlara ait verilerin toplanması, kaydedilmesi ve yönetilmesindeki zor bir iştir, sürü yönetim yazılımları kullanarak bu zorluk büyük oranda azaltılmaktadır.

Son yıllarda sürü yönetim yazılımlarının geliştirilmesinde büyük ilerleme kaydedilmiştir. Mobil uygulamalar ile verilerin takibi kolaylaştırılmış, çiftlikte gerçekleştirilen işleme ait veriler anlık olarak sisteme aktarılmıştır. Aynı zamanda sağım sistemleri, kulak küpesi okuyucular, tartım sistemleri, ayırıcı kapılar, ısı algılama için aktivite metre vb. cihazlar bu programlara entegre edilmiş, işçilik ve maliyetler düşmüş, çiftçilerin verimlilik ve yönetim verimliliği artırılmıştır.

 

Sürü Yönetimi ile Geleceği Takip Edin

 

Uyguladığınız işlemler, verdiğiniz kararların doğruluk düzeyine katkı sağlar. Geçmişte, süt hayvanlarının verileri düzgün bir şekilde kaydedilmediği için hayvanların karar vermesi sağlıklı değildi. Gelişen teknoloji ile birlikte süt çiftliklerin verilerini sürü yönetim yazılımı ile kayıt altına almaya başlayınca, üreticilerin ve çiftlik danışmanlarının karar verme süreçleri daha iyi hale geldi. Bu sayede tarihsel veriler incelenerek sürü için belirlenen hedeflere ulaşmak için alınan kararların etkinliği ölçülebilir. Çiftliklerde yürütülen akademik çalışmalarda, sürü yönetim yazılımı ile geçmiş yılların verileri güvenle karşılaştırılabilmekte ve çalışma sonuçlarının değerlendirilmesi sağlanmaktadır.

Tüm bu gelişmeler, önceki yıllara kıyasla hayvancılıkta köklü bir değişimi beraberinde getirmiştir. Bu değişiklik, çiftçilerin veteriner hekimlerden ve sürü danışmanlarından daha kaliteli ve daha uzmanlaşmış hizmetler talep etmelerine ve ihtiyaçlarında büyük bir değişikliğe neden oldu. Geçmişte veteriner müdahaleleri çoğunlukla bireysel, tıbbi ve hastalıkları tedavi ederken, günümüzde veteriner hekimlik yaklaşımları sürü düzeyinde, koruyucu ve etkili uygulamalar yapılmaktadır. Ayrıca, hastalık kayıtlarının tutulması ve geçmişteki tüm işlemlerin en ince ayrıntısına kadar listelenmesi, çiftliğin gelecek projeksiyonunun düzenlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

 

Sürü Yönetiminde Rasyonun Önemi

 

Son yıllarda, süt ve besi sığırcılığı işletmelerinde işgücü verimliliğini artırmak için, bağlı ahırlar yerine serbest duraklı ahırlarda süt ineklerini barındırmaya yönelik bir eğilim olmuştur. Bu değişiklikle birlikte inekler artık tek tek beslenmiyor; bunun yerine, kaba yemlerin ve konsantrelerin birlikte karıştırıldığı bir TMR’ ye sahip bir grup olarak beslenmektedir. TMR ile besleme, üreticilerin, ineklerin beslenme gereksinimlerini karşılamak ve sürü sütü üretimini optimize etmek için gerekli tüm bileşenleri tek bir rasyonda birleştirmesine olanak tanır. Bununla birlikte, inekleri gruplar halinde beslemek daha zordur çünkü potansiyel olarak yemi sıralayabilirler ve bireysel tercihler ineklerin farklı diyetler yemesine yol açabilir. Ek olarak, yemlikteki inekler arasındaki sosyal etkileşimler, bireysel ineklerin alımını etkileyebilir.

Çeşitli yönetim ve çevresel faktörlerin süt ineklerinin beslenme davranışlarını etkilediği gösterilmiştir. İnek başına artan yem alanı, baskın inekler tarafından yemek yerken bağımlı ineklerin yer değiştirmelerinde bir azalma ile sonuçlanır. Ek olarak, yem bariyerinin tipi ve tasarımının, inekler yemek yerken arasındaki saldırgan davranışı etkilediği gösterilmiştir. Benzer şekilde su tüketimi de süt üretimini etkileyen önemli bir faktördür. Su alımı, su oluğunda inek başına düşen boş alandan etkilenebilir. Yakın tarihte Minnesota serbest duraklı sürülerde kullanılan yemleme yönetimi uygulamalarının bir değerlendirmesi yapılmamıştır.

Rasyon fiziksel ve kimyasal özellikleri, yüksek verimli süt ineklerinin beslenme gereksinimlerinin karşılanmasında önemli faktörlerdir. Penn State Yem ve TMR Parçacık Ayırıcı, rasyonların fiziksel özelliklerini tanımlamak için kullanılabilecek bir saha aracıdır. Yakın zamanda 1.18  mm’lik ek bir elek ; ortalama TMR parçacık boyutu dağılımının daha doğru bir şekilde tahmin edilmesini sağlar.

Sürü ortalamalarında beslenme davranışının gözlemlenmesi ve analizi, ineklerin tipik olarak fiziksel olarak etkili NDF alımını azaltabilen ve yapısal olmayan daha ince NDF alımını artırabilen uzun partiküllere göre ayırdıklarını ortaya çıkardı.

 

İşletmede ki hayvan besleme modeli ve programları sürü yönetim programları içerisinde bulunması gereken en önemli faktördür.

 

BEREKETLİ GÜNLER DİLERİZ.

 

Özkan DİNÇ