Sürü Takibi Nedir? Neden Önemlidir?
Dünyada aktif devam eden tüm şirketler, ticarethaneler, pazardaki esnaf ve aklınıza gelebilecek tüm alışverişlerde muhasebe programları, ürün takibi, stok verileri hatta müşteri memnuniyet ve tüketim zamanı verileri tutulmaktadır. En küçük bir esnaf bile aldığını, verdiğini gideni geleceği kayıt altına almakta ve almak zorundadır.
Bugün belki de tüm sermayesi 50 ila 100 bin tl olan bir kişi bile başarısını kayıtlara ve düzene bağlıdır.
Peki, bizim sektörümüz olan tarım da (belirli işletmeler hariç) neden düzenli kayıt tutulmuyor?
En küçük aile işletmesinde 20 sağmal olduğunu varsayalım 20 inek 15 devamındaki genç hayvanların ortalaması 300.000 tl +ahır+ tarla traktör ve görülmeyen birçok ürün toplam en az 600 bin 700 bin tl lik işletmelerde neden kayıt tutulmuyor. Çünkü hayvanlar orada, traktör orada, ahır orada hepsi orada ama kar dağı alttan eriyor olabilir mi?
Bugün 20 sağmal ve saydığımız demirbaşlara sahip olan kişi 5 veya 10 yıl sonra hala buna yakın rakamlarla hayvancılığa devam ediyorsa pekte kazanç elde ettiği söylenemez. Yani 600,700 bin tl lik sermaye eriyor demektir.
Kayıt tutunca ya da hesap yapınca çok mu kazandırır? Cevap hayır. Ancak disiplin gelir, kontrol altına alınmış bir işletme haline gelir, kontrolün olduğu yerde risk azalır kazanç başlar. Kayıt tutmak bilgiyi beceriyi geliştirir, motivasyonu arttırır, kontrol bende demeniz, varsayımla aldığınız yanlış kararları engeller. Sadece kayıt tutmak kazandırmaz ama disiplinli olmak kazancı getirir.
Ülkemizde sürü kayıt sistemi çok gelişmiş değil. Sürü takip sistemlerine çok fazla para isteniyor olabilir, ancak kendi sisteminizle işçiliği fazla ancak getirisinde bir o kadar fazla olan kendi kaydınızı oluşturabilirsiniz. Ayda bir kez tartacağınız süt miktarları sürünün seleksiyonunda önemli rol oynar ve işletmede kazanç getirisi düşük olan hayvanları belirlemenizde yardımcı olur. Doğum tohumlama kayıtları sürünün döl verim paritesini ortaya çıkartıp vakit kaybetmenizi engeller, ana ata kaydı tutmak işletme geleceğine ışık tutar. Stok ve muhasebe kaydı ve takibi kazancınızı artırıp kayıtsız kayıplarınızın en aza inmesinde önemli rol oynar.
Bugün arama motorlarının tamamında hayvancılık alanında en çok aranan kelimeler süt yemi rasyonu, besi yemi rasyonu gibi işletmede en çok can yakıyor gibi görünen aramalardır. Aslında bu aramaların sebebi besi yemi ve süt yeminin sürekli aylık olarak cepten çıkıyor olması, ancak alt tarafta daha ciddi kayıplar olduğu her zaman gözden kaçmaktadır. Kurudaki bir ineğin doğru kuruya çıkartılması, doğuma güzel bir şekilde en iyi kaba kesif yemlerle doğru kombine edilmiş rasyon ile hazırlanması doğum yaptıktan sonra en az 2 lt/gün bir laktasyon boyunca ivme olarak yukardan gittiği bilinmektedir. Kayıt tedbirdir ve düzen demektir. İşletmenin tüm verilerini bakıcıdan öğrenen ya da öğrenmeye çalışan, bakıcısından daha az bilgiye sahip olan yönetici ya da çiftlik sahibinin başarılı olma ihtimali maalesef çok azdır. İşletme sahibi bu işlerle ilgilenemediği için değil yönetmek kontrol etmek için bakıcı çalıştırmalıdır. İşletme şartları zor olduğu için, hayvancılıkta gece gündüz mesai olduğu için bakıcı yorgun olabilir, dikkatinden bazı şeyler kaçabilir. Bunu denetleyecek olan işletme yöneticisi ya da işletme sahibidir.
Verim kaydı tutmanız size gelecekte aynı hataları yapmamanızı, bir sonraki dönemde hataları düzelterek daha fazla verim almanızı sağlayacaktır. Koruyucu hekimlik önlemleri ve doğru besleme tedavi için harcayacağınız parayı en aza indirir.
Stok demek para demektir. Stok kaydı tutmanız ürününüzün kayıplarını, stoklarken yaptığınız hataları, maliyetinizi, önlem almanızı sağlar. Olumsuz piyasa şartlarından en az kayıp ile çıkarsınız.
Sürüyü takip etmemek işletmede, stok, finans, tedavi ve aşı, doğum ve tohumlama, verim kaydı tutmamak, rasyon programımı kullanmamak, hasat zamanı tufan gibidir.
BEREKETLİ GÜNLER DİLERİZ.