Süt ikame kuzu yemi besleme söz konusu olduğunda, doğru süt ikame yemi ne zaman ve ne kadar yem verileceği sıkça sorulan sorulardır ve genellikle sağlıklı karlı kuzular yetiştirmenin anahtarı olabilir.

Kuzulama sırasında, herhangi bir açlık riskini mümkün olduğunca erken tespit etmek için sürünüzü izlemek önemlidir.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN FAKTÖRLER ŞUNLARI İÇERİR:

  • Yetersiz kolostrum alımı,
  • Koyundan reddetme,
  • Yetersiz süt üretimi,
  • Üçüz,
  • Yaralanma,
  • Hastalık ve/veya
  • Zor bir doğum

KUZU SÜTÜ İKAME YEMİ BESLEMEK İÇİN İPUÇLARIMIZ?

  • Kuzu ölümlerinin yaklaşık %50’si ilk 24 saat içinde ve %41’i 7 güne kadar olan kuzularda meydana gelir, bu da kuzuların iyi beslenmesini sağlamak için bu zamanda çok önemlidir.
  • Kuzuların doğumdan sonraki ilk birkaç saat içinde beslenmelerini sağlamak hayati önem taşır, aksi takdirde enerji rezervlerini hızla kaybetmeye başlarlar.
  • Süt ikame yemi yaklaşık bir günlük kuzulara verilebilir.
  • Kuzuya doğumdan 6 saniye sonra kolostrum verilmesi önemlidir.
  • Sonraki 24 saat kuzu kolostrumunu beslemeye devam etmek, stokunuza en iyi büyüme avantajını sağlayacaktır.

Kuzu Yetiştirme Yemi

(%18 Ham Protein – 2700 kilokalori Metabolize Edilebilir Enerji/kg) Kuzu Yetiştirme Yemi, sütten kesilmiş kuzuların 7 haftalıktan 6 aylığa kadar hızlı büyümesi ve gelişmesi için kaliteli protein, enerji ve diğer besin maddelerini optimum seviyelerde sağlayan konsantre bir yemdir. Kuzu Yetiştirme Yemi Üretiminde Kullanılan Hammaddeler Kuzu Yetiştirme Yemi mısır, arpa, mısır glüteni, soya fasulyesi küspesi (%46 ham protein), kanola küspesi, ayçiçeği küspesi (%36 ham protein-kabuğu alınmış), çözünür damıtık tahıl (DDGS) ve buğday kepeğinden üretilir. Kuzu Yetiştirme Yemi Üretiminde Kullanılmayan Hammaddeler Buğday (daha hızlı nişasta sindirimi nedeniyle rumen laktik asidozuna neden olur), üre (NPN), amonyum sülfat (NPN), ayçiçeği kabukları, ayçiçeği küspesi (%28 ham protein), hayvansal yan ürünler, tüm gıda endüstrisi atıkları (bisküvi, pasta, çikolata, Manav Yem ürünlerinin imalatında cips, kuruyemiş vb.) kullanılmamaktadır.

Kullanım Avantajları: Kuzu Yetiştirme Yemi, kuzuların severek tükettiği, hoş bir aroma ve lezzet sağlayan kaliteli ve lezzetli hammaddeler içerir. Kuzu Yetiştirme Yemi kaliteli protein ve enerji kaynakları ile vitamin ve mineral premiksleri ile hızlı büyüme ve yüksek kilo alımı sağlar, besi süresini kısaltır ve karlılığı artırır. Kuzu Yetiştirme Yemi, büyüme ve gelişmeyi artırmak için sindirilebilirliği yüksek kaliteli hammaddelerden üretilmiştir. Dengeli enerji ve protein içeriğine sahip Kuzu Yetiştirme Yemi verimini artırır; Öte yandan istenmeyen yağ birikimine yol açmaz. Kuzu Yetiştirme Yemi kuzu kayıplarına ve ölümüne neden olan idrar taşlarını (böbrek ve mesane taşları – ürolitiyazis) önlemek için yem katkı maddeleri içerir. Kuzu Yetiştirme Yemi, güvenli tahıl (yavaş sindirilen) kaynakları nedeniyle besi performansını olumsuz etkileyen işkembe laktik asidozunun ve dolayısıyla kabuklanma ve topallığın gelişmesini engeller. Kuzu Yetiştirme Yemi, vitamin ve minerallerin kaliteli bir ön karışımı ile bağışıklık sistemini destekler, böylece kuzu sağlığını ve büyüme performansını iyileştirir ve Beyaz Kas Hastalığına karşı koruma sağlar. Kuzu Yetiştirme Yemi ile beslenen kuzularda toksinlerin neden olduğu metabolik veya sindirim sorunları gelişmez. Kullanım Önerileri Kuzu Yetiştirici Yeminin kuzu sağlığı ve verimli besin sindirimi için kirlenmesine ve bayatlamasına izin verilmemelidir. Kuzuların taze ve temiz içme suyuna ücretsiz erişimi olmalıdır. Yavaş büyüme ve gelişmeye neden olan saman gibi kalitesiz kaba yemler bu dönemde tercih edilmemelidir.

Kuzularda Kesim Yaşı

Son zamanlarda ülkemizde kuzular erken kesime gönderiliyor. Üreticiler için önemli bir gelir kapısı olan kuzular doğumdan 4-5 kesime gitmeleri hem üretici hem tüketici için daha fazla karlı olacaktır.